Sushi

„Made in Japan“

Sushi nebo taky Suši je jedno z nejznámějších japonských jídel

 

ON-LINE objednávkaReservace stolu

japonské jídlo

Co je to Sushi ?

Základní přísady japonské kuchyně jsou opravdovým zázrakem v boji proti stárnutí pleti a vzniku nejrůznějších onemocnění. Většina lidí si pod pojmem sushi představí zejména syrové rybí maso s rýží, ale tento pokrm je především vařená rýže spojená se speciální octovou omáčkou připravenou k tomuto účelu. Sushi se vyrábí z rýže nishiki, která se uvaří a ještě teplá se smíchá s omáčkou sushinoko.

Pokud se vytváří maki nebo temaki, nanáší se na plátky mořské řasy nori hotová rýže nishiki. Na vrstvu rýže se nanese velmi tenká vrstvička pasty z křenu wasabi a pak se vkládá zelenina na kousky nakrájený syrový či uzený losos, tuňák, krabí tyčinka nebo kaviár ap.. Výsledná vrstva se pak sroluje, tím vznikne sushi rolka, která se nakrájí na kolečka.
Dále existuje spousta dalších druhů sushi, jako například nigiri sushi, což je váleček z rýže, potřený trochou wasabi a obložený kouskem omelety, ryby, nebo zeleniny. Pod kategorii nigiri patri take gunkan – maki sushi, což je proužek nori (nori je druh mořské řasy) obložený rýží a sypkou přísadou (ježovka, kaviár), ručně smotaný do válečku. Mezi druhy podobné nigiri sushi patří například temari, což funguje na stejném principu jako nigiri samotné, jenom s tím rozdílem, že z rýže se formuje koule. Mezi další druhy sushi se řadí sashimi, což jsou plátky ze syrových ryb naaranžovaných na talíři. Temaki sushi, to je kornoutek z mořské řasy plněný rýži a surovinou dle Vašeho výběru. Chirashi sushi, se skládá z vrstvy okyselené rýže, na kterou se kladou ryby, zelenina, vejce aj.

Mezi málo známé druhy v Evropě patří například inari sushi (náplň zabalená v taštičce z tofu) nebo osi sushi, které po zformování vypadá jako dort.

Každá japonská restaurace se pyšní vlastní nabídkou rolek. Ani my nejsme výjimkou :). Mezi ty naše, Vaše nejoblíbenější v naší restauraci můžeme zařadit rolky DANCING EEL ROLL, SALMON SKIN ROLL nebo MADE IN JAPAN.

Japonská rýže

Japonská sushi rýže obsahuje balastní látky (balastní látky jsou látky, které tělo nepřijímá a v nezměněné formě je vylučuje střevem. Přesto však mají důležitou úlohu v trávení. Balastní látky jsou označované též jako vláknina, vitamíny a svými odvodňujícími účinky podporuje spalování tuku a látkovou výměnu. 200 gramu ryze obsahuje pouze 1 gram tuku! Náš tip: sushi rýže má zaíimavější chuť, pokud ji zakápneme sójovou omáčkou, ve které jste rozmíchali špetku wasabi.

Sójové boby

Sójové boby obsahují spoustu nenasycených mastných kyselin a látek, které hydratují a vyhlazují drobné vrásky. Kromě toho obsahuje sója saponiny a izoflavony, jejiž zásluhou tuky neprocházejí v plné míře látkovou výměnou a z větší části jsou vylučovány.
Náš tip: Uvařené lusky promícháme s mořskou solí a podáváme ještě teplé, výborné jako předkrm nebo svačinka.

Mořská řasa

Nejznámější druhy mořské řasy jsou Nori, Kombu a Hijiki, které jsou u nás již také dostupné. Mořská
řasa uchovává mládí a zdraví!
Alginaty nebo-li polysacharidy snižují krevní tlak a působí protizánětlivě. Dále obsahuji životně důležité minerály jako je jod a draslík a také vitamin C.
Náš tip: výborná je též řasa sušená, kterou můžete křoupat samotnou místo brambůrek u televize 🙂

Zázvor

Zázvor příznivě působí na lidské zdraví. Pozitivně působí k ochraně před střevními chorobami, k potlačení rakoviny. Je antibakteriální, pomáhá při bolestech hlavy. Může se také žvýkat při bolestech zubů. Blahodárný účinek zázvoru je především známý jako prevence při prvních známkách chřipky a nachlazení. V naší sushi restauraci na Praze 1 dostanete ke každému sushi automaticky zázvor.
Náš tip: rozhodně vyzkoušejte v našem sushi baru čaj z čerstvého kořene zázvoru. Excelentní!

Mořské ryby

Mořské ryby patří k nejzdravějším pokrmům vůbec. Jsou zdrojem nejen velmi kvalitních bílkovin, jodu, ale i tuků velmi prospěšných zdraví. Tuky mořských ryb obsahují specifické mastné kyseliny označované jako omega-3  dlouhořetězcové mastné kyseliny. Tuky z mořských ryb snižují celoživotně riziko vysoké hladiny cholesterolu a triglyceridu v krvi, které při nadměrné koncentraci způsobují mozkovou mrtvici a další onemocnění srdce a cév.

Zelený čaj

Zelený čaj obsahuje katechiny, které jsou prevencí zánětlivých procesů a neutralizují volné radikály, které přispívají ke stárnutí pleti.
Náš tip: Ideální životabudič a antioxidant!

A co na to Japonky?

Mladistvý vzhled a vitalita je dána jejich přirozenou zdravou stravou. Rozdíl najdete již u snídaně.
Typická japonská snídaně se skládá z polévky ze sójových bobů, mořské řasy, zeleniny a rýže. Taková snídaně je výživově vyváženější než klasická naše snídaně a také zasytí na delší dobu díky nezvýšenému cukru v krvi. Pro Evropany těžko představitelné, pro Američany nemyslitelné 🙂
Statistiky potvrdily, že Japonky za týden sní 100 různých druhů potravin, zatímco u nás v Evropě jsme pouze na 30! Výhoda takto pestré skladby jídelníčku je v tom, že se uspokojí všechny chuťové buňky a nedochází tímto k „nezkrotitelným“ chutím jako např. po těstovinách nebo dortu.
Japonky mají výhody i co se týče sladkostí. Místo čokoládového dortu mlsají mochi, to jsou rýžové koláčky plněné sladkou fazolovou pastou. Je jich mnoho druhů a jeden koláček má jen 60 kalorii! Ale spravedlnost opravdu existuje! Mochi koláček můžete vyzkoušet i u nás v restauraci. Je to opravdu nezvyklá, a jedinečná chuť.
Všeobecně se v japonské kuchyni upřednostňuje vaření ve vývarech, bez přidání oleje, vaření v páře
a grilování na teppanu, což je ploténka, na které připravíte jídlo bez použití oleje.

Co je miso?

Miso slouží k povzbuzení životní síly, podporuje látkovou výměnu, je bohaté na minerály, pomáhá při špatném trávení, vyživuje pokožku a krev a tím podporuje tvorbu buněk a kožní tkáně, pomáhá při srdečních chorobách, rozpouští v krvi cholesterol, cévy jsou pak pružnější, je velkou pomocí při předcházení arterioskleróze nebo vysokému krevnímu tlaku, zmírňuje důsledky kouření nebo konzumace alkoholu, pomáhá jako prevence proti alergiím. 
Náš tip: Miso pasta je výborná i jako ochucovadlo do pokrmu z nudlí.

Otevírací doba

PO – NE
11.00 - 22.00

ADRESA
sushi bar Made in Japan
Rytířská 406/10, Praha 1

Telefon

+420 604994294
+420 224235604

Kontaktní formulář